ROOIJ knives

ROOIJ VG5, VG10, HAP40, SAKU & GINSAN SERIES

Onder supervisie van ondergetekende compleet gefabriceerd in SEKI, Gifu prefektuur, Japan.

ROOIJ VG5 serie

Het lemmet gemaakt door sub contracters in Seki, waarna mr. Tsukahara het heft met de hand erop zet en het hele snijvlak uitslijpt met een superscherpe vouw. Een kern van VG5, welke vriendelijk is in onderhoud en garant staat voor een lang behoud van scherpte. Twee licht gehamerde buitenlagen van roestvrijstaal, met onze eigen naam in kanji. Het lemmet is heel dun convex uitgeslepen, ook wel een semi hamaguri edge genoemd.

Zo'n lange vouw geeft weinig weerstand en in combinatie met het vlijmscherpe snijvlak, maakt het snijden zijdezacht, anders kan ik het niet omschrijven. De Tsubame ( hamerslag ) is garaffineerd en gaat over in een matte polijst afwerking tot aan het snijvlak, de smeedlijn geeft duidelijk aan waar de kern van deze drie lagen roestvrijstaal begint.

Het lemmet is tussen de hiel en krop uitgenomen, waardoor een mooie " Finger rest " gecreeerd voor nog meer controle. Een klassiek heft van grijs pakka, slijtvast en geeft een prettig handgevoel. Het heft behoud de juiste temperatuur en wordt niet glad. De krop is iets plat aan de zijkant, zodat de duim er kan rusten en het mes perfekt kan worden gestuurd.

VG5 is het jongere broertje van VG10, een staalsoort, speciaal ontwikkelt in en voor de Japanse messenmakers. Met praktisch dezelfde ingredienten als VG10, gebruikt VG5 meer vanadium en geen kobalt, om het staal taai te maken. VG5 heeft zich al bewezen in de wereld van Japanse messen, mijn VG5 serie  onderscheidt zich ook nog eens in: geometrie, balans, out of the box sharpness en afwerking.  Alle ingredienten die kenmerkend zijn voor een uitstekend presterend mes. 

VG10 serie

VG10 is een algemeen bekende staalsoort uit Japan, ontwikkeld door Takefu steel factory en eigenlijk gemaakt voor de messen makers in Japan. VG10 wordt dan ook omarmd door heel veel messenmakers: bij  de juiste hardind en opbouw van het lemmet is het een van de beter presterende roestvrije staalsoorten van de afgelopen tijd. Je vindt het veelal in damscus staal, waarbij de kern VG10 is en de buitenste lagen van een zachtere roestvrije staalsoort. Letterlijk is VG10, "V-gold" steel, of " V kin" steel, waarbij kin staat voor goud in het Japans..

Ook al is VG10 een algemeen bekend staal, toch verschilt het VG10 van bijvoorbeeld Takayuki met het VG10 van ROOIJ. Het VG10 staal koop je als messenmaker bij de de staal leverancier, maar dan geef je nog altijd je eigen recept eraan tijdens het smeed proces.

Ik geef altijd het volgende voorbeeld:" Geef twee koks een kip en dezelfde ingredienten en kom na een uur terug. Je zal zien dat de kip anders smaakt." Dit geldt ook voor de messenmakers, zij bewerken het staal op hun "eigen" recept en het ene VG10 staal is anders dan het andere" 

Ook wij geven ons eigen recept aan ons VG10, gehard tot een 60HRC-61 HRC, naar mijn idee geeft dit het ideale resultaat qua eigenschappen. Daarnaast wordt het lemmet compleet uitgedunt, waardoor het ook nog eens weinig weerstand geeft tijdens het gebruikt. Een vlijmscherp uitgeslepen vouw, zorgt voor een perfekte combinatie van scherpte en scherpte behoud, precies zoals u verwacht van een ROOIJ.

HAP40

De ontwikkeling staat niet stil, ook niet in de wereld van Japanse messen. Dit ziet men onder andere terug in het gebruik van exotische materialen voor heften en het gebruik van hyper moderne staalsoorten voor het lemmet. Waar moet mijn eigen mes aan voldoen? Natuurlijk, ook ik had de meest belangrijke vraag voor mijn series allang klaar liggen: Welke staalsoort kies ik? VG10, R2 of Aogami super? Allemaal staal soorten die zich ondertussen bewezen hebben in de wereld van high end koksmessen.

Nu is daar HAP40 staal, in de wandelgangen ook wel " voodoo steel " genoemd, is een semi roestvrij poeder staal, die een vouw langer scherp kan houden dan vele andere staalsoorten in onze webshop. Ik denk dat het staal de potentie heeft, om uit te groeien tot het beste staalsoort voor hoge kwaliteit koksmessen. Het staal wordt gemaakt door Hitachi steel factory in Japan en bevat elementen van wolfraam, molybdeen, vanadium en kobalt.

Ik laat mijn HAP40 messen harden tot een uitgekiende 65 Hrc voor optimale prestaties en een ultiem lang behoud van scherpte. Dankzij de uitgekiende hoek zijn de messen super scherp " out of the box ". 

Maar ook, dankzij het mooie handmatig uitgeslepen lemmet, is de geometrie van de HAP40 serie perfekt. Het wijn rode pakka heft is rond, voelt prettig aan en dankzij de mozaikpin een lust voor het oog. Ook hier een uitgeslepen " finger rest " tussen krop en hiel, waardoor het mes extra comfortabel wordt tijdens het snijden en perfekt wordt vastgehouden op het balans punt. Mijn HAP40 serie wordt in Seki Japan gemaakt door de een van de beste ambachtslieden, die ik in mij afgelopen reizen heb ontmoet.

ROOIJ GINSAN serie

Onze ROOIJ GINSAN series wordt gemaakt door onze messensmid in Nagasaki prefectuur, Tanaka san, 4e generatie van dit familie bedrijf. In zijn kleine smederij vlakbij zijn huis, maakt hij verschillende series, waaronder onze 3 laags GINSAN serie: San Mai gesmeed. 3 lagen gesmeed staal: twee lagen roestvrij aan de buitenzijde, met een kern van Ginsan. Tanaka san geeft zijn messen een rauwe uitstraling en geen enkel mes is hetzelfde. Zijn stijl: "Schoonheid door imperfektie en altijd op zoek naar verbeteren van het proces", een stijl die door veel smeden wordt omarmd in Japan. Coninue op zoek naar het verbeteren van het proces met als resultaat een perfekt mes, wat zich bewijst in de praktijk.

GINSAN /Gingami No.3 ("Silver Paper No.3”) / Gin#3 ("Silver#3") / Ginsan-kō ("Silver 3 Steel")

Gingami No. 3, ofwel ginsan steel (gemaakt door Hitachi Metals Ltd.) is een stainless steel met een zeer fijne structuur, die uitermate geschikt is voor het behoud van scherpte en ook heel scherp te slijpen is. De eigenschappen van ginsan zijn vergelijkbaar met sommige Japanse klassieke carbon white of yellow steels.   Ginsan is populair bij zowel professionals als thuis koks en over het algemeen is het makkelijker scherp te houden dan VG10.

SAKU serie

SAKU staat voor smelt oven, vaste stoffen kunnen onder een hoge temperatuur vloeibaar gemaakt worden en dan in een vorm worden gegoten, hiervoor gebruikt men een smeltoven. In de laatste fase van het smeedproces van messen maken, het harden, gebruikt de messenmaker ook deze oven. Door het gesmede staal opnieuw te verhitten en af te koelen, creeert de messenmaker zijn ideale hardheid.

Onze SAKU serie is gemaakt van het mono steel 1k6, een algemene staalsoort die normaal gesproken wordt gehard to 58HRC. Onze SAKU serie wordt gehard to 59-60HRC, waardoor het staal beter presteerd in scherpte behoud. Daarnaast, mede dankzij het dunne uitgeslepen lemmet, geeft het mes weing weerstand tijdens het snijden. De SAKU serie is een perfekte aanvulling in onze ROOIJ collectie, gunstig in prijs en de prestaties die je verwacht van onze messen: vlijmscherp en eenvoudig scherp te houden.

 

Elwin de Veld over ROOIJ messen:

Een mes van Rangelrooij moet een mes van Rangelrooij zijn. Geen Ryusen, geen MAC, geen Takayuki, maar een eigen identiteit. Nu, het is 2019, slijp ik 25 jaar koksmessen, dag in dag uit. Ik denk dat ik ondertussen wel alle modellen een keer in mijn handen heb gehad. Nee, ik ga niet opnieuw het mes uitvinden, nee, ik ga het niet zelf smeden. Mijn vrienden ( zakenrelatie klinkt vreemd na zoveel jaar ) in Japan kunnen dit zoveel beter. Ik kan wel aangeven hoe ik het mes opgebouwd wil hebben, welke staalsoorten, welke model heften en hoe de geometrie en afwerking moet zijn. En geloof mij maar, dat ik al mijn kennis heb ingezet om ROOIJ messen tot een absoluut succes te maken. 

 

← Keer terug naar de backoffice    You want your knives to be sharpened? Please visit: www.messenslijpen.nl " A Japanese knife will change your life" Verbergen