ROOIJ knives

ROOIJ VG5 & ROOIJ HAP40

Onder supervisie van ondergetekende compleet gefabriceerd in SEKI, Gifu prefektuur, Japan.

 

ROOIJ VG5

Het lemmet gemaakt door sub contracters in Seki, waarna mr. Tsukahara het heft met de hand erop zet en het hele snijvlak uitslijpt met een superscherpe vouw. Een kern van VG5, welke vriendelijk is in onderhoud en garant staat voor een lang behoud van scherpte. Twee licht gehamerde buitenlagen van roestvrijstaal, met onze eigen naam in kanji. Het lemmet is heel dun convex uitgeslepen, ook wel een hamaguri edge genoemd.

Zo'n lange vouw geeft weinig weerstand en in combinatie met het vlijmscherpe snijvlak, maakt het snijden zijdezacht, anders kan ik het niet omschrijven. De Tsubame ( hamerslag ) is garaffineerd en gaat over in een matte polijst afwerking tot aan het snijvlak, de hamon geeft duidelijk aan waar de kern van deze drie lagen roestvrijstaal begint.

Het lemmet is tussen de hiel en krop uitgenomen, waardooreen mooie " Finger rest " gecreeerd voor nog meer controle. Een klassiek heft van grijs pakka, slijtvast en geeft een prettig handgevoel. Het heft behoud de juiste temperatuur en wordt niet glad. De krop is iets plat aan de zijkant, zodat de duim er kan rusten en het mes perfekt kan worden gestuurd.

VG5 is het jongere broertje van VG10, een staalsoort, speciaal ontwikkelt in en voor de Japanse messenmakers. Met praktisch dezelfde ingredienten als VG10, gebruikt VG5 meer vanadium en geen kobalt, om het staal taai te maken. VG5 heeft zich al bewezen in de wereld van Japanse messen, mijn VG5 serie  onderscheidt zich ook nog eens in: geometrie, balans, out of the box sharpness en afwerking.  Alle ingredienten die kenmerkend zijn voor een uitstekend presterend mes. 

 

ROOIJ HAP40

De ontwikkeling staat niet stil, ook niet in de wereld van Japanse messen. Dit ziet men onder andere terug in het gebruik van exotische materialen voor heften en het gebruik van hyper moderne staalsoorten voor het lemmet. Waar moet mijn eigen mes aan voldoen? Natuurlijk, ook ik had de meest belangrijke vraag voor mijn series allang klaarliggen: Welke staalsoort kies ik? VG10, R2 of Aogami super? Allemaal staal soorten die zich ondertussen bewezen hebben in de wereld van high end koksmessen.

Nu is daar HAP40 staal, in de wandelgangen ook wel " voodoo steel " geneomd, is een semi roestvrij poeder staal, die een vouw langer scherp kan houden dan vele andere staalsoorten in onze webshop. Ik denk dat het staal de potentie heeft, om uit te groeien tot het beste staalsoort voor hoge kwaliteit koksmessen. Het staal wordt gemaakt door Hitachi steel factory in Japan en bevat elementen van wolfraam, molybdeen, vandium en kobalt.

Ik laat mijn HAP40 messen harden tot een uitgekiende 65 Hrc voor optimale prestaties en een ultiem lang behoud van scherpte. Dankzij de uitgekiende hoek zijn de messen super scherp " out of the box ", onvergelijkbaar met welk mes dan ook. 

Maar ook, dankzij het mooie handmatig uitgeslepen lemmet, is de geometrie van de HAP40 serie perfekt. Het wijn rode pakka heft is rond, voelt prettig aan en dankzij de mozaikpin een lust voor het oog. Ook hier een uitgeslepen " finger rest " tussen krop en hiel, waardoor het mes extra comfortabel wordt tijdens het snijden en perfekt wordt vastgehouden op het balans punt. Mijn HAP40 serie wordt in Seki Japan gemaakt door de een van de beste ambachtslieden, die ik in mij afgelopen reizen heb ontmoet.

 

 

Elwin de Veld over ROOIJ messen:

 

Een mes van Rangelrooij moet een mes van Rangelrooij zijn. Geen Ryusen, geen MAC, geen Takayuki, maar een eigen identiteit. Nu, het is 2019, slijp ik 25 jaar koksmessen, dag in dag uit. Ik denk dat ik ondertussen wel alle modellen een keer in mijn handen heb gehad. Nee, ik ga niet opnieuw het mes uitvinden, nee, ik ga het niet zelf smeden. Mijn vrienden ( zakenrelatie klinkt vreemd na zoveel jaar ) in Japan kunnen dit zoveel beter. Ik kan wel aangeven hoe ik het mes opgebouwd wil hebben, welke staalsoorten, welke model heften en hoe de geometrie en afwerking moet zijn. En geloof mij maar, dat ik al mijn kennis heb ingezet om ROOIJ messen tot een absoluut succes te maken. 

 

← Keer terug naar de backoffice    You want your knives to be sharpened? Please visit: www.messenslijpen.nl " A Japanese knife will change your life" Verbergen