Voor het slijpen van uw messen, ga naar: www.messenslijpen.nl

Het kiezen van een Japans mes

 

 

Hoe te werk gaan: 'Welk Japanse mes past het beste bij mij?'

Deze vraag en vragen als ‘welk mes is het beste?’ en ‘welke messen heb je nodig in de keuken?’, kun je het best beantwoorden als je weet welke soorten messen er zoal zijn en voor welk gebruik deze messensoorten zich het best lenen. Het ene mes is meer geschikt voor het snijden van groenten, het andere mes is vooral geschikt voor het snijden van vlees. Om uit te zoeken welk mes het beste bij je past, zal je eerst moeten bedenken waarvoor je het mes het meest zal gebruiken.

Onder "MERKEN" vindt u onze gerennommeerde huizen en messenmakers die rechtstreeks uit Japan worden geimporteerd. 

Hieronder ziet u welke verschillende soorten Japanse messen je in deze webshop kunt kopen. Indien u een bepaald model wenst te vergelijken in de verschillende merken, zoekt u op bijvoorbeeld: " Gyuto " .

 

Gyuto

Het Gyuto mes is het Japanse antwoord op het westers koksmes. Qua vorm heeft het mes veel weg van westerse exemplaren, maar Gyuto messen hebben over het algemeen een lichter en dunner lemmet. Het handvat heeft vaak een westers karakter (yo-stijl) en is ovaal afgerond. Het lemmet heeft een wat ‘bolle buik’ en loopt in een spitse punt. Het Gyuto mes is een all-purpose mes.

 

Santoku

Het Santoku mes is een populair Japans mes. Het is een veelzijdig mes en kan zowel gebruikt worden voor het snijden van vlees, vis als groenten. Daarnaast kan het mes ook op verschillende manieren gebruikt worden: het kan gebruikt worden voor fijn snijwerk en fijn hakwerk van bijvoorbeeld kruiden. Santoku staat voor de drie deugden: vlees, vis en groente. Een all-purpose mes, dat eigenlijk ontworpen is voor de Amerikaanse markt voor thuisgebruik, maar ook wordt gewaardeerd in de professionele keuken. Het mes is aan twee kanten geslepen.

 

Nakiri

Nakiri messen zijn bedoeld om groenten mee te snijden. Deze messen zijn aan twee kanten geslepen. De Nakiri heeft een dun lemmet, waardoor het goed door groenten snijdt.

 

Petty

De term ‘petty’ wordt gegeven aan kleine messen (deze term kan dan ook goed zijn afgeleid van het Franse woord voor klein ‘petit’). Ze zijn licht en wendbaar.

 

 

Sujihiki

Het Sujihiki model is eigenlijk een slicer, een vlees- of vismes met een lang lemmet. Het dunne, smalle lemmet snijdt gemakkelijk door vlees en vis, ideaal om te portioneren.

 

Bread

Hoewel binnen de Japanse keuken bijna geen gebruik wordt gemaakt van tarwe, brood en gistgerezen producten, heeft Ryusen speciaal voor de Westerse markt een broodmes ontworpen. In de Tanganryu serie is het broodmes uitgevoerd in Micarta, walnoothout of esdoornhout.