Voor het slijpen van uw messen, ga naar: www.messenslijpen.nl

Suggesties voor het behoud van maximale scherpte

 

Japanse messenmakers blinken uit in het vervaardigen van ultieme scherpte. Hierbij onze suggesties voor het behoud van maximale scherpte van uw mes.

 

Slijpen van Japanse messen:

De beste methode om uw messen vlijmscherp te houden is om deze periodiek bij een professionele slijper te brengen. Wij adviseren onze slijperij in Den Haag: Slijperij J.M. van Rangelrooij, www.messenslijpen.nl. Indien u zelf uw messen wilt aanzetten adviseren wij Japanse wetstenen, maar het periodiek bezoek aan de professional blijft aanbevolen. Het slijpen op stenen zal behoud van scherpte wel verlengen. Hieronder vindt u een instructievideo voor het behoud van ultieme scherpte. Oefening baart kunst en het belangrijkste ingrediënt is tijd. Alle apparaten die snel, makkelijk en goedkoop uw messen scherpen zijn fabeltjes.

 

 

Snij-ondergrond: 

Een Japanse scherpe vouw kan bij een verkeerde ondergrond gemakkelijk snel bot worden of zelfs beschadigen en uitbreken (chippen). Snijplanken van glas, keramiek, tegels, staal of zelfs sommige keiharde verlijmde kunstoffen zijn een absolute ‘No Go’ en moeten vermeden worden in gebruik. Hout, dat een natuurlijke anti-bacteriële werking heeft, is de beste ondergrond om op de snijden. 

 

Schoonmaken van Japanse messen: 

Was uw mes met de hand met warm water en zeep. Zorg daarbij altijd dat de scherpe kant van u afwijst tijdens het schoonmaken. Een Japans mes kan absoluut niet in de vaatwasser, zowel lemmet als heft beschadigen onherroepelijk en de garantie vervalt direct. 

 

Oxidatie (roest): 

Zorg ervoor dat uw mes absoluut droog is voordat u het opbergt. De messen van Hamono.nl zijn vervaardigd met een hoog carbon en koolstof gehalte, wat het mes extreem hard en taai maakt. In vergelijking met Westerse messen zit er minder chroom in, wat onze Japanse messen minder roestvrij maakt. Eigenlijk zou men Japanse messen als ‘roestwerend’ moeten omschrijven. Berg Japanse messen dus altijd in een droge, niet vochtige ruimte op. Niet in de koeling of auto laten liggen. Laat uw messen niet een dagdeel in het water liggen.

 

Opbergen van Japanse messen: 

Door de messen goed op te bergen wordt vermeden dat de snijvlakken tegen elkaar of tegen een harde oppervlakte komen, waardoor ze beschadigen. Gebruik daarom een Saya, een houten beschermhoes bij het opbergen van uw messen, indien u ze bijvoorbeeld in een lade wil opbergen. Daarnaast raden we een magnetische messenplank of rek aan. Indien u uw messen wilt vervoeren, adviseren wij u een goede messentas (messenfoudraal), waarin meerdere messen opgeborgen kunnen worden. Handig, niet alleen voor de professional, maar ook voor de hobbyist, die bijvoorbeeld zijn messen mee wil nemen op vakantie. Indien u uw messen wilt vervoeren tijdens een vliegreis, spreekt het voor zich dat de messen meegaan in de koffer in de bagageruimte en niet als handbagage.

 

Japanse snijtechnieken:

Deze Japanse messen van Hamono.nl zijn ideaal voor snijden en trancheren. Het extreem scherpe snijvlak zorgt ervoor dat het mes met een fluweelzachte snede door het product zal gaan. Het snijvlak is uiterst dun en delicaat. Het is absoluut niet geschikt om mee te hakken of wrikken of draaien in harde producten. Onze messen zijn ook absoluut niet geschikt voor het snijden van botten, graten en/of bevroren producten. 

 

Gebruik van een aanzetstaal:

Naast wetstenen kunt u ook ook gebruik maken van keramische aanzetstalen of diamantstalen. Hierbij geldt: hoe scherper uw mes, hoe fijner uw staal. Hier een instructievideo: 

 

 

Service:

Voor advies, vragen en onderhoud kunt u ons altijd mailen of bij ons langskomen in de winkel van Slijperij J.M. van Rangelrooij in Den Haag.

Op alle messen zit garantie op constructie van het mes, heft en bevestiging van heft of lemmet zelf. Op het snijvlak zelf zit geen garantie.