Kotetsu Type III AS Petty 135 mm

€159,00
Beschikbaarheid: Niet op voorraad

Petty • 135 mm • rozenhout • stainless warikomi aogami super • Japans octaaf handvat • voor zowel links- als rechtshandig gebruik 

 

Deze petty heeft een 135 mm lang snijvlak met een hele lichte ronding in het snijvlak. Het hoge dunne lemmet is opgebouwd uit 2 lagen roestvrij staal, met een kern van aogami super staal. Het snijvlak is heel dun uitgeslepen met een hele scherpe (lees: 'kwetsbare') punt. In de lijn van het lemmet zie je duidelijk dat de Japanse vechtboot plaats heeft gemaakt voor de klassieke gyuto. Een vertrouwd model voor de westerse keuken, maar de opbouw volgens Japanse vakmanschap: dun lemmet, kern van super staal en uitgeslepen met een ultieme scherpte.

 

Kenmerken Kotetsu Type III AS Gyuto:

Het rozenhouten heft geeft een goede natuurlijk grip. Dankzij het dunne lemmet en octaaf heft, is het een licht mes qua gewicht. Dit model heeft de lengte van een petty en een iets hoger lemmet. Het hoge lemmet geeft veel stabiliteit tijdens het snijden. 

Lees hier alles over het aogami blue super staal:

https://www.hamono.nl/knifeknowledge/anatomie-van-een-japans-koksmes/

 

Elwin de Veld over de messen van Kotetsu:

In 2017 bezochten wij de Shibata Kotetsu werkplaats van Shiba in Fukuyama, aangrenzend aan zijn woning. Lemmeten worden gesmeed in een noordelijk gelegen deel van Japan, in Takefu, maar het uitslijpen en afwerken wordt in zijn werkplaats in Fukuyama gedaan.

Kenmerkend vond ik het aantal stappen waarmee het proces van halffabrikaat naar eindproduct gaat: eigenlijk maar 4 stappen. De kracht van eenvoud zit niet alleen in het ontwerp, maar ook in het productieproces. Na het smeden en harden van het lemmet in Takefu (Fukui) komen de halffabrikaten aan bij Shiba. In zijn werkplaats wordt het halffabrikaat uitgedund op de grote watersteen (Kaiten Toishi), daarna grof gepolijst, het heft wordt eraan gemaakt en het snijvlak afgewerkt (geslepen). Het snijvlak wordt geslepen op een #3000 steen, waardoor het een scherpte krijgt die, in combinatie met het dunne lemmet, uitmuntend is.

Let op:
Deze extreem lichte en dunne messen, zijn heel dun uitgeslepen en ideaal voor het snijden van groenten, rauwe vis en voor het trancheren van vlees. Dit is geen instapper voor de beginnende kok, maar een mes voor een gevorderde hobbyist of professional, die precies weet om te gaan met dit bijzonder opgebouwde snijvlak. De ervaring leert dat deze messen het beste tot hun recht komen als ze op juiste wijze worden gebruikt. Absoluut niet wrikken of hakken.

 

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
← Keer terug naar de backoffice    Wegens zomervakantie gesloten: 27 juli t/m zondag 12 augustus 2018. Geplaatste orders verwerken wij weer vanaf 13 augustus! Verbergen