Kisuke Aogami #2 Bunka 175mm

€215,00
Beschikbaarheid: Niet op voorraad

Bunka • 175mm • Aogami #2 • Heft van walnoot  • voor zowel links- als rechtshandig gebruik

Volledig handgemaakt mes, met een kern van Aogami #2. Het zwarte lemmet is een Kurouichi finish, dat wil zeggen dat na het harden van het staal, de reststoffen aan de buitenkant zitten en zwart worden. Normaal gesproken wordt dit eraf gepolijst, maar deze messenmaker kiest ervoor om het te laten zitten. Door het carbon staal, zal het mes gaan patineren, dus altijd droog en schoon opbergen. Het vereist dus wat meer onderhoud dan een roestvrij mes. Het octaaf heft van walnoot geeft een goed handgevoel en zorgt dat het mes perfect in de hand ligt.

 

Blue steel, ook wel Aogami/Aoki steel

Ook hiervoor geldt: niet vernoemd naar de kleur van het staal, maar naar het papier waarin het staal is verpakt bij de Hitachi staalfabriek in Japan. Ook hier 3 verschillende gradaties: super, #1 en #2. Blue steels hebben naast het hoge carbongehalte ook chroom en vanadium toegevoegd in hun legering, Aogami blue super doet hier nog een schep bovenop met wolfraam. Het spreekt voor zich dat ‘super’ het langst scherp blijft. Blue #1 kun je dan weer gemakkelijk heel scherp maken en #2 heeft de meeste taaiheid. Ik zeg eigenlijk altijd dat Aogami super ‘the best of both worlds is’: extreem scherp voor een lange tijd en door het toevoegen van chroom iets minder roestgevoelig.

Blue steels zijn moeilijker bij te houden op een wetsteen, maar blijven langer scherp. In tegenstelling tot White steel, zal Blue steel iets minder roesten.

Naast de white en blue steel, zijn er ook roestvrije staalsoorten geïntroduceerd. Carbon stalen blinken uit in scherpte en scherpte behoud, maar men moet wel rekening houden met iets meer onderhoud om roestvorming te voorkomen. 

 

Elwin de Veld over Kisuke:

Kisuke is een jonge messenmaker in Kasukabe, 5de in de generatie. Hij was het niet eens met hoe zijn schoonvader het bedrijf runde, dus besloot hij om voor zichzelf te beginnen. Hij heeft alles zelf geleerd en doet alles ook in eigen huis. Kisuke beheerst de technieken om thuis zelf staal te smeden, ook gelaagd staal en roestrvij staal, terwijl dit zeker niet gemakkelijk is. De messen zijn volledig handgemaakt en helemaal zelf gecreëerd, dat is ook zeker te zien in het uiterlijk van het mes. 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
← Keer terug naar de backoffice    Welkom op Hamono.nl - De webshop van slijperij J.M. van Rangelrooij Verbergen