RYUSEN FUKAKURYU Urushi Nakiri 165 mm FK-203

€315,00
Beschikbaarheid: Op voorraad

Nakiri • 165 mm • Urushi lak • ATS314 kern • Japans octaaf heft • voor zowel links- als rechtshandig gebruik • licht in gewicht en zeer dun lemmet

Urushi lakken is een techniek die wordt beheerst door een select aantal ambachtsmensen in de regio van Echizen. De Urushi boom, die in alleen in deze regio in Japan groeit, geeft per jaar enkele centiliters hars. Door deze hars te kleuren en warm te maken, kan je het gebruiken om mee te lakken. Het lakken gebeurt in een beschermde omgeving, omdat de hars een allergische reactie geeft. De beste kwaliteit van resultaat wordt verkregen door te lakken met een kwast van baby haar. Echizen staat bekend om dit ambacht en met groot respect maakt Ryusen gebruik van deze techniek in haar heften.

Kenmerken serie Fukakuryu:

De Fukakuryu serie heeft een kern van ATS314 staal ingebed tussen 62 lagen roestvrij damaststaal. Het lemmet is dun, met een medium/licht gewicht. Het nieuwe Japanse heft is gemaakt van esdoorn en heeft een kleine verdikking aan de krop zijde, om meer handgevoel te creëren. Het heft voelt heel comfortabel en nodigt uit tot veel snijden. Het mes is gemakkelijk te sturen, dankzij de rechte vlakken en doet precies daardoor wat gevraagd wordt. Het extreem dunne lemmet maakt het mes zeer geschikt voor verfijnd snijden. 

Het damaststaal is afgewerkt met een prachtige matte finish. Na het polijsten wordt het lemmet gedoopt in een zuurbad, waardoor het damastpatroon heel goed zichtbaar wordt. Door het lichte gewicht van het klassiek Japanse heft, blijft de balans van het mes goed in het midden en is gemakkelijk te sturen waardoor het precies doet wat gevraagd wordt. 

De combinatie van heft, gewicht, balans en het extreem dunne en scherpe snijvlak geven een enorm comfort tijdens het snijden. Het ATS314 presteert in de praktijk nagenoeg hetzelfde als VG-10 en heeft een hoog gehalte koolstof en kobalt. Ryusen smeedt het staal op de juiste hardheid zodat het niet bros wordt, maar wel heel goed scherpte kan behouden.

Elwin de Veld over de messen van Ryusen:

Toen ik begon met het slijpen van messen, kreeg ik wel eens een speciaal model in handen. Een mes van Ryusen was daar een van. Om exact de kwaliteit van staal te meten, is er geen betere graadmeter dan het daadwerkelijk handmatig slijpen van een mes: Ryusen behoort tot de absolute top in de wereld van koksmessen.

Tot enige tijd geleden maakte Ryusen verschillende modellen voor het gilde in Echizen, maar sinds kort richten ze zich volledig op hun eigen bedrijf. Ryusen heeft veel tijd aan onderzoek besteed op het gebied van fabriceren (smeden, harden, slijpen en afwerken), maar ook feedback gekregen van de professionele eindgebruiker. Hun toewijding, doorzettingsvermogen en het alleen genoegen nemen met het allerbeste, zorgen ervoor dat ieder mes perfect is afgewerkt en voldoet aan de hoogste eisen van een compleet handgemaakt koksmes. Het complete proces van het smeden tot het ontwerp van het doosje wordt door Ryusen in eigen beheer uitgevoerd. Ik ben zeer trots importeur te zijn van Ryusen.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
← Keer terug naar de backoffice    Welkom op Hamono.nl - De webshop van slijperij J.M. van Rangelrooij Verbergen