Takeda Petit 150 mm petty

€359,00
Beschikbaarheid: Niet op voorraad

Petty • +/-150 mm • stainless warikomi kurouichi • octogonal rosewood • aogami super • wa handle • voor zowel links- als rechtshandig gebruik

 

Kenmerken van de TAKEDA NAS series:

Compleet in Niimi Japan gemaakt, uitgeslepen en afgewerkt door Shosui Takeda. Een kern van aogami super, deze staalsoort is vriendelijk in onderhoud en blinkt uit in het behoud van scherpte. De buitenste kurouichi gesmeden buitenlagen zijn hol gesmeed en van roestvrijstaal.

Het lemmet is heel dun en de vouw is V geslepen, dankzij het dunne uitslijpen wordt het snijden zijdezacht. Bij normaal gebruik droog opbergen.

 

Blue steel, ook wel Aogami/Aoki steel

Ook hiervoor geldt: niet vernoemd naar de kleur van het staal, maar naar het papier waarin het staal is verpakt bij de Hitachi staalfabriek in Japan. Ook hier 3 verschillende gradaties: super, #1 en #2. Blue steels hebben naast het hoge carbongehalte ook chroom en vanadium toegevoegd in hun legering, Aogami blue super doet hier nog een schep bovenop met wolfraam. Het spreekt voor zich dat ‘super’ het langst scherp blijft. Blue #1 kun je dan weer gemakkelijk heel scherp maken en #2 heeft de meeste taaiheid. Ik zeg eigenlijk altijd dat Aogami super ‘the best of both worlds is’: extreem scherp voor een lange tijd en door het toevoegen van chroom iets minder roestgevoelig.

Blue steels zijn moeilijker bij te houden op een wetsteen, maar blijven langer scherp. In tegenstelling tot White steel, zal Blue steel iets minder roesten.

Naast de white en blue steel, zijn er ook roestrvrije staalsoorten geintroduceerd. Carbon stalen blinken uit in scherpte en scherpte behoud, maar men moet wel rekening houden met iets meer onderhoud om roestvorming te voorkomen. 

 

Elwin de Veld over TAKEDA messen:

TAKEDA HAMONO smeed sinds 1952 koksmessen, sikkels, hakmessen en jachtmessen. Shosui Takeda is derde generatie van dit kleine familie bedrijf, wat bestaat sinds 1920. Takeda's Shosui san streeft ernaar ieder mes uniek te maken en probeert alsmaar beter te worden: "Je bent zo goed als je laatste mes", aldus Shosui san. Iedereen die een met een TAKEDA mes heeft gesneden, weet dat dit een compleet ander mes is, extreem dun, echt vlijmscherp en een niet te vergelijken snij gemak. Ieder mes is compleet met de hand gesmeed en altijd anders in maatvoering. Dankzij de roestvrije buitenlaag is alleen het snijvlak gevoelig voor oxideren. De octogonale heften geven veel handgevoel en ieder model is geschikt voor zowel links- als rechtshandigen. 

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen