ROOIJ HAP40 gyuto 210 mm SHP-G210

€289,00
Beschikbaarheid: Niet op voorraad

Gyuto • 210 mm •  gematteerd stainless warikomi • HAP40 • wijnrood pakka met mozaikpin • westers handvat • voor zowel links- als rechtshandig gebruik

 

Kenmerken van de ROOIJ HAP40 series:

Compleet met de hand gemaakt, uitgeslepen en afgewerkt door mr. Tsukahara. Een kern van het hypermoderne HAP40 semi stainless steel, tussen twee licht gematteerde buitenlagen van roestvrijstaal. Semi roestvrijstaal wil zeggen: bijna roestvrij staal. Uit m'n hoofd: een mes is roestvrij als het minimaal 12-14% chroom bevat in de legering, semi roestvrijstaal bevat ongeveer 9 % chroom. Dus bij normaal gebruik, met de hand afwassen en goed droog opbergen. Het voordeel van het HAP40 staal is, dat de structuur heel fijn is, wat betekent dat het mes ook goed te te slijpen is op een wetsteen, ook al heeft het een hoge hardheid.

Het lemmet is op de Kaiten Toshi ( gekoelde slijpsteen ) met de hand uitgeslepen, waardoor  het lemmet heel dun convex is uitgeslepen, iets wat machinaal eigenlijk niet te doen is. Zo'n lange vouw geeft weinig weerstand en in combinatie met een vlijmscherp snijvlak, wordt het snijden zijdezacht.

De matte finish is garaffineerd en gaat door tot aan het snijvlak, de hamon geeft duidelijk aan waar de kern van deze drie lagen roestvrijstaal begint. Het lemmet is tussen de hiel en krop uitgenomen, waardoor een mooie " Finger rest " is vrijgemaakt voor nog meer controle. Een klassiek heft van wijnrood pakka, niet alleen slijtvast , maar geeft ook een prettig handgevoel. Het pakka behoud de juiste temperatuur en wordt niet glad. De mozaik pin maakt het geheel af en geeft het mes zijn eigen identiteit. Het mooi afgeronde heft geeft veel handgevoel en is een genot om vast te houden. De krop is iets plat aan de zijkant, zodat de duim er kan rusten en het mes perfekt kan worden gestuurd.

Betreffende het HAP40 staal, een semi roestvrije poeder staal, die een scherpe vouw langer en beter kan houden dan vele andere staalsoorten in onze webshop. Ik denk dat het staal de potentie heeft om uit te groeien als het beste staalsoort voor hoge kwaliteit koksmessen. Het staal wordt gemaakt door Hitachi steel factory in Japan en bevat elementen van wolfraam, molybdeen, vanadium en kobalt.

Ik laat mijn messen harden tot een uitgekiende 65 Hrc voor optimale prestaties. Dankzij het "Voodoo steel" zijn de messen super scherp uit te slijpen. De "Out of the box sharpness" is subliem.

 

Elwin de Veld over ROOIJ messen:

 

Een mes van Rangelrooij moet een mes van Rangelrooij zijn. Geen Ryusen, geen MAC, geen Takayuki, maar een eigen identiteit. Nu, het is 2019, slijp ik 25 jaar koksmessen, dag in dag uit. Ik denk dat ik ondertussen wel alle modellen een keer in mijn handen heb gehad. Nee, ik ga niet opnieuw het mes uitvinden, nee, ik ga het niet zelf smeden. Mijn vrienden ( zakenrelatie klinkt vreemd na zoveel jaar ) in Japan kunnen dit zoveel beter. Ik kan wel aangeven hoe ik het mes opgebouwd wil hebben, welke staalsoorten, welke model heften en hoe de geometrie en afwerking moet zijn. En geloof mij maar, dat ik al mijn kennis heb ingezet om ROOIJ messen tot een absoluut succes te maken. 

 

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
← Keer terug naar de backoffice    You want your knives to be sharpened? Please visit: www.messenslijpen.nl " A Japanese knife will change your life" Verbergen