RYUSEN FUKAKURYU Urushi Santoku 175 mm FK-202

€315,00
Beschikbaarheid: Op voorraad (1)

Santoku • 175 mm • Urushi lak • ATS314 kern • Japans octaaf heft • voor zowel links- als rechtshandig gebruik 

Fukakuryu. Deze serie heeft een Japans octaaf heft (8 vlakken) van esdoorn, gelakt met een hars van de 'Urushi' boom. Door te werken met twee contrasterende kleuren – rood en zwart– krijgt het heft een bijzonder fraaie uitstraling. Het klassiek Japanse WA-heft (octaaf heft) is licht en comfortabel bij het snijden.

 

Kenmerken serie Fukakuryu:

De Fukakuryu serie heeft een kern van ATS314, tussen 62 lagen roestvrij damaststaal. Het lemmet is dun, met een medium/licht gewicht. Het mes geeft veel handgevoel, mede door het voor westerse handen langere heft. 

Het damaststaal is afgewerkt met een prachtige matte finish. Na het polijsten wordt het lemmet gedoopt in een zuurbad, waardoor het damastspatroon heel goed zichtbaar wordt. Door het lichte gewicht van het klassiek Japanse heft, blijft de balans van het mes goed in het midden en is gemakkelijk te sturen waardoor het precies doet wat gevraagd wordt. Deze Fukakuryu heeft een heft van esdoorn, met meerdere Urushi laklagen, die laag voor laag worden opgezet en daarna hoog worden gepolijst.  

Urushi lak staat bekend om zijn extreem duurzame en glanzende afwerking. De lak is gemaakt van de Japanse lakboom. Een boom geeft pas na 12 jaar hars af en niet meer dan een kwart liter per jaar. Bij direct contact met de huid kan de lak extreem allergische reacties veroorzaken. Fukui regio (waar Ryusen vandaan komt) staat bekend om haar vele ambachten, waaronder Urushi lakken. Er zijn maar enkele ambachtslieden in de Fukui regio die gespecialiseerd zijn in het opbrengen van Urushi lak.

De combinatie van heft, gewicht, balans en het extreem dunne en scherpe snijvlak geven een enorm comfort tijdens het snijden. Het ATS314 presteert in de praktijk nagenoeg hetzelfde als VG-10, maar bevat geen koolstof en vanadium. Ryusen smeedt het staal op de juiste hardheid zodat het niet bros wordt, maar wel heel goed scherpte kan behouden.

 

Elwin de Veld over de messen van Ryusen:

Toen ik begon met het slijpen van messen, kreeg ik wel eens een speciaal model in handen. Een mes van Ryusen was daar een van. Om exact de kwaliteit van staal te meten, is er geen betere graadmeter dan het daadwerkelijk handmatig slijpen van een mes: Ryusen behoort tot de absolute top in de wereld van koksmessen.

Tot enige tijd geleden maakte Ryusen verschillende modellen voor het gilde in Echizen, maar sinds kort richten ze zich volledig op hun eigen bedrijf. Ryusen heeft veel tijd aan onderzoek besteed op het gebied van fabriceren (smeden, harden, slijpen en afwerken), maar ook feedback gekregen van de professionele eindgebruiker. Hun toewijding, doorzettingsvermogen en het alleen genoegen nemen met het allerbeste, zorgen ervoor dat ieder mes perfect is afgewerkt en voldoet aan de hoogste eisen van een compleet handgemaakt koksmes. Het complete proces van het smeden tot het ontwerp van het doosje wordt door Ryusen in eigen beheer uitgevoerd. Ik ben zeer trots importeur te zijn van Ryusen.

 

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
← Keer terug naar de backoffice    You want your knives to be sharpened? Please visit: www.messenslijpen.nl " A Japanese knife will change your life" Verbergen