TAKAYUKI 45 Damascus Blue Indigo Heft Gyuto 180 mm

€249,00
Beschikbaarheid: Op voorraad (5)

Gyuto • 180 mm • 45 Layers hammered • Swedish Steel kern • Octaaf WA-handle Magnolia • voor zowel links- als rechtshandig gebruik 

 

Kenmerken serie Sakai Takayuki 45 Layers Indigo Blue:

Deze prachtige 'JAPAN BLUE' versie is gemaakt met een lemmet van 45 lagen Damascus Stainless steel (AUS10 Alloy Core) met een traditioneel indigo gekleurd blauw ('Ai' in Japans) octaaf heft. Deze lichte messen zijn extreem scherp uitgeslepen, blijven lang scherp en hebben een mooi balanspunt in het midden. 

De Ai kleur staat voor de nationale kleur van Japan. Waarom? 
De Ai kleur kreeg de naam 'Japan Blue' ongeveer 100 jaar geleden in de Meiji periode, toen mensen uit het westen langzaam op bezoek kwamen in het land. Omdat Japanners toen veel Indigo blauw gebruikten in hun kleding. Zelfs nog tot op de dag van vandaag heeft het Japanse voetbal de blauwe kleur in hun tenues.

Het Indigo blauw is in samenwerking gemaakt met Japanse jeansfabrikant 'Momotaro' jeans. Een van de big Five jeans producenten in Osaka. Door het heft en de saya in een indigo-bad te dopen (hetzelfde waarin jeans wordt gekleurd), krijgt het een mooie diepblauwe kleur.  Let op: het indigo bad is een coating, bij normaal gebruik kan het minder zichtbaar worden.

Ieder mes komt met een bijpassende Indigo saya die men vastzet met een saya pin. Handig bij het opbergen om uw snijvlak te beschermen en optimale scherpte lang te behouden.

 

Elwin de Veld over de messen van Sakai Takayuki

Onze reizen in Japan begonnen eigenlijk altijd in Osaka, van waaruit we de Shinkansen (bullet train) namen naar Seki, in Gifu prefecture. Sinds enige tijd begint onze reis in Sakai, zuid Osaka, waar we altijd een warm ontvangst krijgen van Aoki san en Ogawa san, van Sakai Takayuki. Afgelopen jaren is ook in onze winkel de vraag naar specialistische Japanse traditionele messen gestegen: Yanagiba’s, Sakimura’s of Kengata’s: allemaal namen van modellen die gebruikt worden in de Japanse keuken, veelal voor de diverse bereidingen van vis.


Sakai Takayuki is mijn sleutel die de deur opent naar de wereld van traditionele Japanse messen, met als klap op de vuurpijl, een enorm assortiment koksmessen speciaal gericht op de westerse markt. Voor de Japanse traditionele messen heeft Sakai Takayuki Japan’s beste meestersmeden in huis, o.a.: Itsuo Doi en Kenji Togashi. Meesterslijper Yamatsuke san, met zijn vaste hand op de Kaiten Toshi (Japanse watersteen machine), staat garant voor een superieure afwerking van absolute scherpte en scherptebehoud. Sakai Takayuki koopt veel van zijn staal in bij Aichi steel (hoofdkantoor dicht bij Nagoya) en werkt onder andere met de carbon stalen Shirogami White en Aogami Blue staal. Leuk detail: de kleuren in deze namen hebben niks te maken met de kleur van het staal, maar alles met de kleur van de verpakking van het onbewerkte staal in de fabriek. De westerse modellen worden in huis in Osaka handmatig afgewerkt (slijpen), maar grotendeels gefabriceerd in Seki in Gifu prefectuur. VG10 staal en staal-legeringen met chroom molybdeen voeren hier de hoofdtoon. In Seki maakt men gebruik van kleine sub-contractors (leveranciers), die het halffabrikaat maken. De afwerking en kwaliteitscontrole worden gedaan in Sakai. De afwerking en kwaliteit is, zoals men altijd kan verwachten van Takayuki, subliem.

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
← Keer terug naar de backoffice    You want your knives to be sharpened? Please visit: www.messenslijpen.nl " A Japanese knife will change your life" Verbergen