TAKAYUKI Blue 2 Kuroichi Gyuto walnut 210 mm 01175

€172,00
Beschikbaarheid: Op voorraad (2)

Gyuto • 210 mm • 3 Layers Kurouichi • blue #2 kern • Octaaf heft van notenhout

Kenmerken serie Sakai Takayuki 3 Layers blue kurouichi:

Een gyuto dubbelzijdig geslepen met een kurouichi finish. Kuroichi is een manier van afwerken van het lemmet. Na het smeed en hardingsproces komen rest stoffen van het staal naar de buitenzijde van het lemmet en worden zwart. Normaal gesproken slijpt en polijst de messen smid dit eraf, maar men kan ook kiezen om het te laten zitten. Het geeft het mes een unieke rauwe uitstraling.  

Dankzij het rondere snijvlak kan men iets meer "wiegen" tijdens het snijden dan alleen maar duwen. Sakai Takayuki's eigen ontwikkeling van de klassieke gyuto met een meer horizontaal snijvlak.

Het lemmet is opgebouwd uit 2 lagen zachter carbon staal (1|1), met een kern van blue #2 staal. Het lemmet is mooi dun uitgeslepen bij het snijvlak waardoor het heel makkelijk snijdt. In de praktijk blijkt dit ook makkelijk na te slijpen te zijn met een wetsteen of keramisch staal. 

 

Elwin de Veld over de messen van Sakai Takayuki

Onze reizen in Japan begonnen eigenlijk altijd in Osaka, van waaruit we de Shinkansen (bullet train) namen naar Seki, in Gifu prefecture. Sinds enige tijd begint onze reis in Sakai, zuid Osaka, waar we altijd een warm ontvangst krijgen van Aoki san en Ogawa san, van Sakai Takayuki. Afgelopen jaren is ook in onze winkel de vraag naar specialistische Japanse traditionele messen gestegen: Yanagiba’s, Sakimura’s of Kengata’s: allemaal namen van modellen die gebruikt worden in de Japanse keuken, veelal voor de diverse bereidingen van vis.


Sakai Takayuki is mijn sleutel die de deur opent naar de wereld van traditionele Japanse messen, met als klap op de vuurpijl, een enorm assortiment koksmessen speciaal gericht op de westerse markt. Voor de Japanse traditionele messen heeft Sakai Takayuki Japan’s beste meestersmeden in huis, o.a.: Itsuo Doi en Kenji Togashi. Meesterslijper Yamatsuke san, met zijn vaste hand op de Kaiten Toshi (Japanse watersteen machine), staat garant voor een superieure afwerking van absolute scherpte en scherptebehoud. Sakai Takayuki koopt veel van zijn staal in bij Aichi steel (hoofdkantoor dicht bij Nagoya) en werkt onder andere met de carbon stalen Shirogami White en Aogami Blue staal. Leuk detail: de kleuren in deze namen hebben niks te maken met de kleur van het staal, maar alles met de kleur van de verpakking van het onbewerkte staal in de fabriek. De westerse modellen worden in huis in Osaka handmatig afgewerkt (slijpen), maar grotendeels gefabriceerd in Seki in Gifu prefectuur. VG10 staal en staal-legeringen met chroom molybdeen voeren hier de hoofdtoon. In Seki maakt men gebruik van kleine sub-contractors (leveranciers), die het halffabrikaat maken. De afwerking en kwaliteitscontrole worden gedaan in Sakai. De afwerking en kwaliteit is, zoals men altijd kan verwachten van Takayuki, subliem.

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
← Keer terug naar de backoffice    You want your knives to be sharpened? Please visit: www.messenslijpen.nl " A Japanese knife will change your life" Verbergen