Wij zullen van maandag 29 april t/m vrijdag 3 mei gesloten zijn.
Ga naar verlanglijst Verlanglijst

Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Product image slideshow Items

  • ROOIJ White #1 Kurouchi Nakiri 165mm MS1-N16BW
  • ROOIJ White #1 Kurouchi Nakiri 165mm MS1-N16BW

ROOIJ White #1 Kurouchi Nakiri 165mm MS1-N16BW

€159,00
Incl. btw

De beoordeling van dit product is 0 van de 5

(0)
Op voorraad

Nakiri • 165 mm • White #1 • Kurouchi finish  • Japans octaaf heft van walnoot • voor zowel links- als rechtshandig gebruik

Elwin de Veld over zijn White #1 serie

Een compleet handgemaakt mes van volledig carbonstaal. Tanaka san maakt een iets hoger lemmet dan we gewend zijn van onze andere messen, wat resulteert in een mes met wat meer gewicht dan je gewend bent van een klassiek Japans mes met WA heft. Meer gevoel, meer stabiliteit en een mooi raakvlak tegen het product tijdens het snijden. Het lemmet is met de hand uitgeslepen, waardoor het mes erg dun is achter het snijvlak. Resultaat: weinig weerstand tijdens het snijden. Dit gecombineerd met een vlijmscherpe vouw zorgen voor een "wow" effect tijdens het snijden.

Onze ROOIJ White #1 serie wordt gemaakt door onze messensmid in Nagasaki prefectuur, Tanaka san, 4e generatie van dit familie bedrijf. In zijn kleine smederij vlakbij zijn huis, maakt hij verschillende series, waaronder deze White #1 serie. 3 lagen gesmeed staal: twee lagen (niet roestvrij) aan de buitenzijde, met een kern van White #1. Tanaka san geeft zijn messen een rauwe uitstraling en geen enkel mes is hetzelfde. Zijn stijl: "Schoonheid door imperfectie en altijd op zoek naar verbeteren van het proces", een stijl die door veel smeden wordt omarmd in Japan. Continue op zoek naar het verbeteren van het proces met als resultaat een perfect mes, wat zich bewijst in de praktijk.

White steel, ook wel: Shirogami

Niet vernoemd naar de kleur van het staal, maar naar het papier waarin het staal is verpakt bij de Hitachi staalfabriek in Japan. Er zijn 3 verschillende gradaties: #1,#2 & #3, waarvan #1 de hoogste hoeveelheid carbon heeft en #3 de laagste. Over het algemeen kan men #1 heel scherp krijgen, maar #1 is breukgevoelig. Terwijl #3 het langste scherp zal blijven en taaier is. Gradatie #2 is het meest voorkomende in white steel. White steel is een heel fijne staalsoort met een laag percentage ijzer, geliefd omdat het makkelijk scherp te maken is. In de praktijk kan met een wetsteen snel een heel scherp snijvlak gemaakt worden. Veelal gebruikt door sushi chefs die een heel scherp mes willen. White steel roest heel snel en dient goed onderhouden te worden.

Elwin de Veld over de Rooij messen

Een mes van Rangelrooij moet een mes van Rangelrooij zijn. Geen Ryusen, geen MAC, geen Takayuki, maar een eigen identiteit. Nu, het is 2021, slijp ik 27 jaar koksmessen, dag in dag uit. Ik denk dat ik ondertussen wel alle modellen een keer in mijn handen heb gehad. Nee, ik ga niet opnieuw het mes uitvinden, nee, ik ga het niet zelf smeden. Mijn vrienden ( zakenrelatie klinkt vreemd na zoveel jaar ) in Japan kunnen dit zoveel beter. Ik kan wel aangeven hoe ik het mes opgebouwd wil hebben, welke staalsoorten, welke model heften en hoe de geometrie en afwerking moet zijn. En geloof mij maar, dat ik al mijn kennis heb ingezet om ROOIJ messen tot een absoluut succes te maken.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Je beoordeling toevoegen