Ga naar verlanglijst Verlanglijst

Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Kikuichi Monjyu Shiro Kanenaga messen

Meer dan 700 jaar geschiedenis.

Kikuichi heeft een lange en indrukwekkende geschiedenis. Voor de afgelopen 100 jaar produceert Kikuichi in Sakai keukenmessen, maar de fundatie van het merk gaat veel verder terug. Meer dan 700 jaar geleden gaf de toenmalige keizer van Japan, keizer Gotoba, Shiro Kanenaga de opdracht om zijn zwaardensmid te worden. Voor honderden jaren die daarop volgden maakte Kikuichi de zwaarden voor de Keizers. De zwaarden kregen het Chrysanten symbool, wat nu nog steeds op de messen staat. Deze stempel is een keizerlijke onderscheiding voor vakmanschap en markeert de uitmuntende kwaliteit. Vandaag de dag zijn Shiro Kanenaga’s  zwaarden een nationaal erfgoed en worden geëtaleerd in het Seikado museum in Tokyo.

Shiro Kanenaga is een van de verre voorvaderen van Kikuichi en zijn naam zit nog altijd verwerkt in de volledige bedrijfsnaam: Kikuichi Monjyu Shiro Kanenaga, Kikuichi: eerste chrysant en Monjyu is de boeddha die Shiro Kanenaga aanbidde in Nara, zijn geboorte stad even ten zuiden van Osaka.

De huidige president Ikuyo Yanagisawa heeft een winkel in Nara en een kantoor in New York.

Elwin de Veld over Kikuichi:

Toen in 2014 Hiro bij mij op de zaak kwam, was dit de eerste Japanse messen vertegenwoordiger die ik mocht ontvangen. Ik had een klein select gezelschap uitgenodigd en de eerste messen demo was geboren. Sindsdien nodig ik vaker messenmakers uit en probeer ik de brug te vormen tussen de maker en eindgebruiker. Ieder merk heeft een verhaal, een visie en werkwijze die men niet direct terug ziet in het uiterlijk van een mes, maar leuk is om te delen. Ik blijf erbij, een mes moet je voelen, daar moet je één mee worden, of eigenlijk zoals de Japanners zeggen: je ziel moet je terugvinden in je mes. Ik had dit al vaker gehoord in Japan en Hiro vertelde mij over de Hocho Zuka: een kleine tempel in Japan waar een chef naar toe kan gaan en kan vragen om goede toekomst. Tevens uit hij zijn dank voor de messen die hij heeft gebruikt. De chef belooft dat hij meer zal studeren en er alles aan doet zijn kookkunsten nog beter te maken in de toekomst. Met dit in je achterhoofd en wetende dat Kikuichi meer dan 700 jaar bestaat, kijk je toch anders naar een mes van Kikuichi. Eerbied, respect en toewijding